Anale fissuur

Een anale fissuur is een klein scheurtje of kloofje in de huid van het onderste deel van de anus.

Wat is een anale fissuur?

Een anale fissuur is een klein scheurtje of kloofje in de huid van het onderste deel van de anus.

Deze aandoening kan heel pijnlijk zijn omdat de anus een heel gevoelig gebied is. Een fissuur kan ook jeukklachten geven. Het kan ook een beetje bloeden of vochtverlies geven. Een anale fissuur is meestal een acute aandoening die zonder behandeling geneest. Toch kan ze aanhouden en chronisch worden, vooral als de uitlokkende factoren aanwezig blijven.

De behandeling zal dan moeilijker zijn.

Wat zijn de oorzaken van een anale fissuur?

Vaak bestaat er een traumatische uitlokkende factor zoals bvb de passage van volumineuze en harde stoelgang tijdens een periode van constipatie. Ook ernstige diarree kan echter een anale fissuur veroorzaken.

Het scheurtje gaat dikwijls gepaard met een té sterke sluiting van de anus door een aanhoudend spasme van de sfincterspieren (sluitspieren) van de aars (sfinctercontractuur). Dat fenomeen verhindert de bloedcirculatie naar de huid van de anus en belemmert zo de heling van de fissuur. Het is de spiercontractuur die pijnlijk is, niet de fissuur zelf. Het doel van een (medische) behandeling is dus om de sfinctercontractuur te verminderen en de bloedvoorziening van de anus te verbeteren met de bedoeling de pijn snel te verlichten en de genezing te bevorderen.

Wat is de behandeling?