Pill Camera Onderzoek

Het capsuleonderzoek is een onderzoek waarbij we met behulp van een capsule die een minuscule camera bevat, afbeeldingen van het maagdarmkanaal maken.

/
/
Pill Camera Onderzoek

Wat is een capsuleonderzoek?

Het capsuleonderzoek is een onderzoek waarbij we met behulp van een capsule die een minuscule camera bevat, afbeeldingen van het maagdarmkanaal maken. Op die manier kunnen we afwijkingen in het slijmvlies van de dunne darm opsporen. De capsule heeft de grootte van een vitaminepil of antibioticacapsule. Dit onderzoek gebeurt in het dagziekenhuis. Het onderzoek is niet belastend.

Voorbereiding

Een week voor het onderzoek​

Een week voor het onderzoek dient het gebruik van ijzermedicatie te worden gestaakt. Deze middelen geven de darmen een zwarte kleur, waardoor de foto’s onduidelijk worden. Na het onderzoek kan u het gebruik van de ijzermedicatie als voorheen verder zetten. Medicijnen die de darmwerking vertragen, zoals Codeine en Loperamide (Imodium®, Diacure®) moeten ook tijdelijk gestopt worden.

Een dag voor het onderzoek

De dag van het onderzoek

U komt om 8.30 uur binnen op de dagkliniek van het sint vincentiusziekenhuis. Zodra u zich hier heeft gemeld, bevestigen we een draagtasje om uw buik met daarin de datarecorder. Daarna slikt u de Pill camera 3 videocapsule in. Deze is helemaal glad en vaak zonder veel moeite door te slikken met een beetje water. De normale bewegingen van uw darmen zorgen ervoor dat de capsule vanzelf uw hele darmkanaal doorloopt en uiteindelijk met de ontlasting weer uw lichaam verlaat. Nadat u de capsule hebt doorgeslikt en het kastje om uw middel is bevestigd, mag u gewoon rondlopen. 

Twee keer per seconde maakt de capsule een foto die wordt geregistreerd door de cd-schrijver. U kan dit zien aan het knipperen van een blauw lichtje aan de cd-schrijver. Wanneer het lampje langzamer gaat knipperen of rood kleurt, dient u een verpleegkundige te verwittigen. Soms moet de batterij namelijk vervangen worden. 

Vier uur na het inslikken van de capsule mag u een beschuit eten en een kop thee drinken. U kunt dan ook uw eventuele medicijnen innemen. De capsule verlaat uiteindelijk het lichaam via de ontlasting, meestal merkt u daar niets van. De capsule kan gewoon door de wc gespoeld worden. 

Acht uur na het inslikken van de capsule is het onderzoek afgelopen. U kunt dan samen met de verpleegkundige de datarecorder afkoppelen. U dient zowel de draagtas met datarecorder als de buikband weer in te leveren. 

Draag een dun T-shirt onder uw kleding. We bevestigen de gordel boven het T-shirt op uw lichaam.

Na het onderzoek

Mocht u thuis last krijgen van buikpijn, dan moet u het dagziekenhuis of de dienst spoedgevallen contacteren. Er bestaat een klein risico dat de capsule ergens in de maag of darmen vastloopt. Dit komt voor bij ongeveer 1 % van de patiënten. Wanneer dit gebeurt, verwijdert de arts met een flexibele slang (endoscoop) via de mond of anus de capsule. In zeldzame gevallen lukt dit niet en is er een operatie nodig. 

De foto’s die de capsule maakt resulteren in een film waarmee kan worden vastgesteld of er afwijkingen zijn in de dunne darm. In totaal worden er 50.000 foto’s gemaakt. Dit is de reden dat de uitslag pas na twee tot drie weken bekend is bij de arts die u behandelt. Het is best dat u een afspraak maakt bij uw behandelende arts na twee tot drie weken. 

Misschien hebt u na het lezen van deze folder nog vragen. Neem dan gerust contact op met het dagziekenhuis, tel. 03 285 24 31.

De uitslag van het onderzoek

Ongeveer twee weken na het onderzoek is de uitslag bekend. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt de uitslag en zal de resultaten met u bespreken.

Restenarm dieet

Brood, gebak, meelspijzen en andere graanproducten

Verboden
Toegelaten

Vetstoffen, eieren en kaas

Verboden
Toegelaten

Suiker, zoete broodbelegsels en snoepgoed

Verboden
Toegelaten

Soep

Verboden
Toegelaten

Aardappelen

Verboden
Toegelaten

Vlees en vis

Verboden
Toegelaten

Groenten, peulvruchten en fruit

Verboden
Toegelaten

Nagerechten

Verboden
Toegelaten

Dranken

Verboden
Toegelaten

Diversen

Verboden
Toegelaten

Bent u onverwacht verhinderd?

Gelieve ons uiterlijk 24 uur op voorhand te verwittigen via het nummer waar u de afspraak gemaakt hebt. Indien wij niet op de hoogte zijn van uw annulatie, zijn we genoodzaakt administratieve onkosten aan te rekenen.