Hemorroïden

Hemorroïden zijn gezwollen maar normaal aanwezige bloedvaten in en rond de anus of aars en het onderste van de endeldarm. In de volksmond worden ze ook anders genoemd: speen of aambeien.

/
Hemorroïden

Wat zijn hemorroïden?

Hemorroïden zijn gezwollen maar normaal aanwezige bloedvaten in en rond de anus of aars en het onderste van de endeldarm. In de volksmond worden ze ook anders genoemd: speen of aambeien. Zij zijn vergelijkbaar met spataders in de benen. Verhoogde druk en zwelling van de bloedvaten kan een gevolg zijn van het persen tijdens de defecatie of maken van stoelgang. Andere begeleidende factoren zijn zwangerschap, overerfbaarheid, hogere leeftijd en chronische aanwezigheid van constipatie of diarree. 

De hemorroïden kunnen inwendig zijn en zijn dan gelegen binnen in de anus of ze kunnen uitwendig gelegen zijn.

Wat zijn de klachten van hemorroïden?

Vele anorectale problemen zoals fissuren, fistels, abcessen en kankers hebben gelijkaardige symptomen als hemorroïden en worden soms niet correct gediagnosticeerd.

Hemorroïden zijn meestal niet gevaarlijk of levensbedreigend. In de meeste gevallen zullen klachten van hemorroïden binnen enkele dagen verdwijnen. Alhoewel veel patiënten hemorroïden hebben, zullen niet alle patiënten symptomen vertonen.

Het meest frequente symptoom van interne hemorroïden is rood bloedverlies op het toiletpapier of soms in de toiletpot. Echter inwendige hemorroïden kunnen ook naar buiten uit de anus worden geprolabeerd en daar geïrriteerd en pijnlijk worden. Dit is een prolaberende hemorroïde. Voor de uitwendige hemorroïden kunnen deze een pijnlijke zwelling of harde knobbel veroorzaken rond de aars. Dit is het gevolg van een bloedklonter. Deze toestand is gekend als een getromboseerde externe hemorroïde. Daarnaast kan extensief persen bij het maken van stoelgang, extensief wrijven of kuisen van het aarsgedeelte irritatie van de huid veroorzaken met bloeding en jeuk met een vicieuze cirkel van klachten. Drainerend slijmverlies kan ook jeuk geven.

Hoe frequent zijn hemorroïden?

Hemorroïden zijn zeer frequent. Ongeveer de helft van de bevolking boven de leeftijd van 50 jaar heeft hemorroïden. Hemorroïden zijn ook frequent voorkomend bij zwangere vrouwen. De druk van foetus in de buik zowel als hormonale veranderingen zullen de oorzaak zijn dat de hemorroïdale bloedvaten verbreden. Tijdens de bevalling worden deze onder hoge druk geplaatst. Voor de meeste vrouwen zijn de hemorroïden maar een tijdelijk probleem tijdens de zwangerschap.

Hoe worden hemorroïden gediagnosticeerd?

Een diepgaand onderzoek en juiste diagnose is belangrijk wanneer er rectaal bloedverlies bestaat. Bloedverlies kan immers ook komen van andere gastro-intestinale afwijkingen met name ook kanker van de dikke darm en dit dient dan ook zeker te worden uitgesloten.

Er is dan ook een onderzoek nodig van het aarsgedeelte maar ook van de endeldarm om te kijken naar de hemorroïden om andere afwijkingen uit te sluiten.

Er is oa nood aan een digitaal rectaal onderzoek, dit betekent onderzoek van het aarskanaal met de vinger. Nadien zal een klein endoscopisch instrument langs het aarskanaal worden opgeschoven om de hemorroïden te bekijken en eventueel andere oorzaken uit te sluiten. Eventueel zal zelfs een colonoscopie of nazicht van de dikke darm met een flexibele camera noodzakelijk zijn om andere oorzaken uit te sluiten.

Wat is de behandeling van hemorroiden?

Wanneer pijn het probleem is, zijn er een aantal maatregelen die hierbij kunnen helpen. Ijs kan de zwelling reduceren. Eventueel kan een hemorroïdale crème of suppositoire gebruikt worden voor een beperkte periode. Opletten dat u geen hemorroiden creme voor een langdurige periode gebruikt die cortisone bevat.

Preventie van het terugkeren van hemorroïden is belangrijk en daardoor is het drukken en persen bij constipatie te vermijden, de constipatie moet dus zeker behandeld worden. Een zachte vlotte passerende stoelgang is essentieel. Dit zal de druk op de hemorroïdale bloedvaten verminderen. Een langdurig toiletbezoek, met literatuur of electronica, is uit den boze….

Soms is er een andere behandeling nodig voor de hemorroïden. De bedoeling is dat de bloedvaten en het weefsel errond, verschrompelen zodanig dat het bloedverlies vermindert . Dit kan door infrarood coagulatie van het slijmvlies van de endeldarm of door het plaatsen van een rekkertje waarbij de bloedvaten worden opgezogen en de circulatie wordt onderbroken (ligaturen). Soms is er, wanneer er belangrijke ernstige hemorroïden, zijn nood aan heelkunde.

Hoe kunnen wij voorkomen dat wij hemorroïden krijgen?

De beste manier om hemorroïden te voorkomen is om zachte stoelgang te hebben die gemakkelijk passeert zonder te langdurig of te krachtig te persen. Ook is het belangrijk om de darmen te ledigen wanneer er een drukgevoel ontstaat. Fysieke inspanning en een verhoogd vezelgehalte in het dieet kunnen constipatie verminderen en zullen de stoelgang zachter en gemakkelijker maken om te passeren. Het zitten op het toilet gedurende lange periode wordt ook afgeraden.

Links