Rectale echoendoscopie
De rectale echo-endoscopie combineert de endoscopie met een echografie en doet eigenlijk een echografie “van binnenuit”.
Op deze pagina vindt u informatie over het verloop van een rectale echo-endoscopie en over de voorbereiding ervan. Zo bent u goed ingelicht over wat er zal gebeuren.
Daarnaast leggen we u uit wat er eventueel kan mislopen. Bij elk invasief onderzoek (waarbij een instrument in een orgaan wordt gebracht) bestaat er immers een kleine kans op complicaties.
Wij vragen u deze folder aandachtig te lezen. Zo krijgt u een beter inzicht in het onderzoek en kan u ons ook verwittigen indien u denkt een risicopatiënt te zijn.
Doel van het onderzoek
De rectale echo-endoscopie combineert de endoscopie met een echografie en doet eigenlijk een echografie “van binnenuit”. Deze techniek biedt ons een onovertroffen zicht op de wanden van de dikke darm en het anaal kanaal, evenals op de omliggende organen. Eventueel gebeurt er niet enkel een onderzoek, maar neemt de geneesheer ook een stukje wand (biopsie) van mogelijke afwijkingen waarvan we de exacte aard moeten kennen.
Het onderzoek gebeurt met een endoscoop (of soms met een kort stiftje), die via de aars wordt ingebracht.
Voorbereiding
Meestal krijgt u een tweetal lavementen toegediend om de dikke darm proper te maken. Het zicht en de beoordeling van de wand van de dikke darm mogen immers niet beperkt worden door stoelgang.
Verwittig ons indien u allergisch bent voor bepaalde medicatie. Meld ons ook als u hart- of longproblemen hebt en of u bij de tandarts antibiotica moet innemen vóór zijn behandeling, bijvoorbeeld omdat u een hart met een kunstklep hebt.
Onderzoek
Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt maximaal een 20-tal minuten. Het instrument wordt via de aars binnengebracht en de arts bekijkt de wand of de omliggende organen.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kan u een opgeblazen gevoel hebben door de lucht die tijdens het onderzoek werd ingeblazen. Het is belangrijk dat u op het toilet probeert deze lucht te laten ontsnappen. Dat vermindert aanzienlijk het risico op krampen na het onderzoek.
Indien u een verdoving kreeg, moet u zich naar huis laten vervoeren. Uw vertraagde reflexen maken het autorijden immers onveilig.
We raden u ook af de rest van de dag nog belangrijke beslissingen te nemen of risicovolle activiteiten te ondernemen.
Mogelijke complicaties
Een rectale echo-endoscopie is een onderzoek met weinig risico’s of complicaties. Toch kan geen enkele arts het succes van het onderzoek of de afwezigheid van risico’s garanderen. We nemen alle mogelijke voorzorgen om ongemakken en risico’s te voorkomen. Zo worden de toestellen en toebehoren grondig gedesinfecteerd of gesteriliseerd vóór gebruik.
Zware complicaties zoals perforatie of ernstige bloeding zijn zeer zeldzaam.
In geval van weigering
Indien een echo-endoscopie niet wordt uitgevoerd hoewel de arts ze noodzakelijk acht, is het mogelijk dat een op dat moment behandelbare (medicamenteus, endoscopisch of chirurgisch) ziekte niet wordt ontdekt, met alle nefaste gevolgen van dien.
Uw aandachtspunten
- Contacteer de geneesheer indien u na de procedure volgende symptomen heeft: koorts boven 38°, zwarte stoelgang of bloed in de stoelgang, of indien andere zaken u ongerust maken.
- Neem geen bloedverdunners (oa.Aspirine of aspirine bevattende medicatie, Marcoumar, Marevan, Ticlid, Plavix, Sintrom,..) tenzij dit anders is afgesproken met de arts.
- Breng ons op de hoogte indien u stollingsproblemen hebt.
- Meld eventuele allergie of intolerantie voor bepaalde medicatie.
- Gelieve ons te melden indien u antibiotica moet nemen vóór de onderzoeken bij de tandarts.
- Wanneer u verdoving kreeg, dient u te zorgen voor vervoer naar huis. Door de verdoving zijn uw reflexen immers vertraagd en is autorijden verboden. Ook belangrijke beslissingen en risicovolle activiteiten worden best vermeden de dag van het onderzoek.