Pancreas insufficientie

Pancreasinsufficiëntie betekent dat de alvleesklier tekortschiet in het aanmaken van hormonen en enzymen.

/
Pancreas insufficientie

Uw arts heeft bij u onlangs een pancreasdysfunctie vastgesteld. Wellicht heeft u nu tal van vragen.

Hierin vindt u medische informatie en raadgevingen.

Wat is de pancreas?

De alvleesklier (pancreas) is een langgerekte klier. Ze is gelegen onder en achter de maag en ze loopt van de twaalfvingerige darm (duodenum) naar de milt. Ze heeft de vorm van een revolver en ze is ongeveer 15 cm lang, 4 cm breed en 2 cm dik.

Men kan de pancreas indelen in verschillende delen:

Waarvoor dient mijn pancreas ?

Uw pancreas heeft 2 belangrijke functies :

Afscheiden van hormonen om voornamelijk de suikerspiegels in het bloed te regelen. Aarzel niet uw arts te raadplegen indien u verdere vragen heeft over de endocriene functie.Aarzel niet uw arts te raadplegen indien u verdere vragen heeft over de endocriene functie.

Afscheiden van pancreasenzymen die een cruciale rol spelen in de vertering van voedingsstoffen, in het bijzonder de vetten.2Deze brochure zal vooral de nadruk leggen op de exocriene funcie.

Wat zijn pancreasenzymen ?

Pancreasenzymen zijn “stoffen” die geproduceerd worden door de pancreas en die dienen om de voedingsstoffen te verteren. Men kan ze vergelijken met kleine schaartjes die de voedingsstoffen in kleine “stukjes” knippen. Deze stukjes kunnen dan doorheen de darmwand passeren om in het bloed terecht te komen en ons lichaam te voeden. 3

Wat is exocriene pancreasinsufficiëntie ?

Exocriene pancreasinsuffi ciëntie treedt op als de hoeveelheid afgescheiden enzymen onvoldoende is om het voedsel normaal te kunnen verteren. Door dit tekort aan enzymen wordt het voedsel slecht verteerd, bijgevolg worden de belangrijke voedingsstoffen niet door het lichaam opgenomen maar gaan ze verloren door uitscheiding via de ontlasting.

Mogelijke complicaties

Tekst

Alternatief

Tekst

In geval van weigering

Tekst

Uw aandachtspunten

Links

Voeg hier uw pdf documenten toe