Ziekenhuisopname

Indien je langer dan één dag in het ziekenhuis verblijft, dan spreken we van een ziekenhuisopname. Voor de meeste mensen is dit een spannende en ingrijpende gebeurtenis. Daarom doen wij er alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.
/
Ziekenhuisopname

Uw opname

Ons gastro-enterologisch zaalteam bestaat uit alle artsen die om beurten een hele week van wacht zijn en dus een week lang verantwoordelijk zijn voor het toezicht in het ziekenhuis. Op het einde van deze week gebeurt een uitgebreide zaaloverdracht, zodat de continuïteit zeker gegarandeerd is. 

Daarnaast is er steeds ook nog een vaste assistent-arts en een stagiair-arts aanwezig.  Een van deze artsen komt dagelijks langs. Het is mogelijk dat u de arts die uw opname regelde of naar wie uw huisarts u verwees, niet zelf ziet. De artsen van de dienst hebben wel regelmatig onderling overleg over de werkwijze en behandeling die gevolgd moet worden. De assistent en stagiair handelen niet zelfstandig maar uitsluitend in opdracht van de artsen die u behandelen. De arts bezoekt u op uw kamer. Aarzel niet om hem of haar vragen te stellen over uw gezondheidstoestand of over de onderzoeken en de behandeling die u ondergaat.

Uw opname praktisch

Breng steeds uw identiteitskaart mee naar het ziekenhuis en vermijd zo foutieve tarieven

Op basis van uw identiteitsbewijs en het hierop vermelde rijksregisternummer hebben wij rechtstreeks toegang tot een beveiligd netwerk om je ziekenfondsgegevens online te raadplegen met de meest actuele gegevens en wordt het correcte tarief aangerekend.

Wanneer u zich aanmeldt in het ziekenhuis leg dan steeds een geldig identificatiebewijs voor, ook voor uw kinderen.

Identificatie kan via:

  • de geldige Belgische elektronische identiteitskaart;
  • de geldige elektronische vreemdelingenkaart;
  • een geldig elektronisch verblijfsdocument;
  • een geldige ISI+-kaart (kinderen jonger dan twaalf jaar);
  • een nog geldige sociale identiteitskaart;
  • het identificatienummer van de sociale zekerheid
  • met een vignet met streepjescode.

Met deze maatregel willen we administratieve en facturatiefouten vermijden. Het is een administratieve vereenvoudiging die zorgt voor een efficiënte samenwerking tussen ziekenhuizen en ziekenfondsen. Ze helpt eventuele fraude te voorkomen, ook al past de grote meerderheid van de ziekenhuizen en de zorgverleners die er werken de regels van de ziekteverzekering correct toe. Ook identiteitsfraude van de patiënt kan hiermee voorkomen worden.

 

Ontslag

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u steeds een ontslagbrief voor de huisarts en een medicatielijst mee. Het kan ook zijn dat u meteen een vervolgafspraak voor verdere onderzoeken of een consultatie meekrijgt.

Voor meer informatie over je ziekenhuisverblijf en medische vragenlijst kan je op onderstaande link terecht.